Wykonanie
Moimi ulubionymi
grzybami do marynowania są oczywiście podgrzybki :)
Składniki:oczyszczone
grzyby leśneZalewa:3 szklanki
wody1 szklanka
octu 10%1 łyżeczka
soli4 łyżki
cukruDo każdego słoika:1-2 krążki
cebuli2-3
ziela angielskie1
liść laurowy1/4 łyżeczki ziaren
gorczycySposób wykonania:1. Do marynowania wybieram te małe okazy
grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie.2. Oczyszczone
grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną
wodą i wkładamy w słoiki z
przyprawami.3. Gorącą zalewą zalewamy
grzyby, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 minut.Smacznego!!!