Wykonanie
Zimowych zapasów ciąg dalszy - dziś zrobiłam swoje pierwsze,
grzybowe słoiczki, liczę, że będą pyszne! (rzecz jasna mam na myśli ich zawartość;)Tym razem powstrzymałam się od eksperymentów i wykonałam wszystko zgodnie z instrukcją, którą znalazłam na blogu: Co dziś jemy Mamo?
Składniki:- 1 ½ kg
grzybów-
cebula- łyżka
soli na zalewę:- 1 szklanka
octu 10%- 3 szklanki
wody- 3 łyżeczki
cukru- 1 ½ łyżeczki
soli-
cebula- 3-4
papryczki chili (ja miałam wersję doniczkową, więc dałam ich kilka więcej)- po kilka ziaren
ziela angielskiego i
pieprzu- 3-4
liście laurowe- garstka ziaren
gorczycyOczyszczone i opłukane
grzyby oraz obraną i pokrojoną w ćwiartki
cebulę zalać około litrem
wody. Wsypać
sól, i gotować do miękkości przez 20-30 minut. Odcedzić, osączyć i wystudzić.Przygotować zalewę:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać
ocet i
wodę, dodać pokrojoną
cebulę,
cukier,
sól i
przyprawy. Całość gotować około 15 minut.Ostudzone
grzyby przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, do każdego słoiczka włożyć połówkę
chili. Wszystkie
grzyby zalać gorącą zalewą z
przyprawami, tak aby
grzyby były zakryte. Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut.