ßßß
 
            
         Składniki:- 1 ½ kg grzybów- cebula- łyżka soli na zalewę:- 1 szklanka octu 10%- 3 szklanki wody- 3 łyżeczki cukru- 1 ½ łyżeczki soli- cebula- 3-4 papryczki chili (ja miałam wersję doniczkową, więc dałam ich kilka więcej)- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu- 3-4 liście laurowe- garstka ziaren gorczycyOczyszczone i opłukane grzyby oraz obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę zalać około litrem wody. Wsypać sól, i gotować do miękkości przez 20-30 minut. Odcedzić, osączyć i wystudzić.Przygotować zalewę:Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać pokrojoną cebulę, cukier, sól i przyprawy. Całość gotować około 15 minut.Ostudzone grzyby przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, do każdego słoiczka włożyć połówkę chili. Wszystkie grzyby zalać gorącą zalewą z przyprawami, tak aby grzyby były zakryte. Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut.
Składniki:- 1 ½ kg grzybów- cebula- łyżka soli na zalewę:- 1 szklanka octu 10%- 3 szklanki wody- 3 łyżeczki cukru- 1 ½ łyżeczki soli- cebula- 3-4 papryczki chili (ja miałam wersję doniczkową, więc dałam ich kilka więcej)- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu- 3-4 liście laurowe- garstka ziaren gorczycyOczyszczone i opłukane grzyby oraz obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę zalać około litrem wody. Wsypać sól, i gotować do miękkości przez 20-30 minut. Odcedzić, osączyć i wystudzić.Przygotować zalewę:Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać pokrojoną cebulę, cukier, sól i przyprawy. Całość gotować około 15 minut.Ostudzone grzyby przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, do każdego słoiczka włożyć połówkę chili. Wszystkie grzyby zalać gorącą zalewą z przyprawami, tak aby grzyby były zakryte. Szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut.