Wykonanie
            Maślaki marynowane Kiti tak zasmakowały, że zjadła wszystkie. A ja co? Musiałam sobie zrobić sowy marynowane, miałam przynajmniej pewność, że te mi zostawi ;)

Potrzebne składniki:sowy- 1 , 5 kgszklanka 
octu5 szklanek 
wody2 łyżki 
cukru1 łyżka 
soli10 ziaren 
ziela angielskiego5,6 
liści laurowychgorczycacebulaSposób wykonania:Sowy myjemy. Gotujemy 2 l 
wody, solimy, wrzucamy 1 pokrojoną 
cebulę. Dodajemy pokrojone sowy. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy, przelewamy zimną 
wodą.Przygotowujemy słoiki. Wyparzamy w piekarniku. Do każdego wrzucamy kilka ziaren 
gorczycy, po 1 ziarnie 
ziela angielskiego i kawałku 
liścia laurowego. Wkładamy zimne sowy niecałkowicie pełne ( zostawiamy 3 cm od góry ).Gotujemy zalewę. 5 szklanek 
wody łączymy z 2 łyżkami 
cukru, czubatą łyżką 
soli. Dodajemy 3 ziarna 
ziela angielskiego, 1 
liść laurowy,
cebulę pokrojoną w kostkę. Zagotowujemy. Następnie dolewamy szklankę 
octu,zagotowujemy.Zalewamy zimne sowy gorącą zalewą. Wkładamy do garnka z gorącą 
wodą do wysokości 3/4 słoika. Gotujemy ok. 10 min. od zagotowania na małym ogniu. Zostawiamy w garnku do wystygnięcia.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.