ßßß Cookit - przepis na Cebulki w occie z ostrą papryką

Cebulki w occie z ostrą papryką

nazwa

Wykonanie

Nieuchronnie jesień zbliża się ku końcowi a my jak zwykle jesteśmy w ferworze przygotowań zapasów na zimę. W tym roku poeksperymentowałam trochę. Jednym z takich przepisów jest ten na cebulkę. Oboje z moim narzeczonym uwielbiamy cebulkę w occie. Do tej pory zawsze kupowaliśmy ale w tym roku postanowiłam zrobić sama. Przepis podpatrzony u mojej sąsiadki. Zaznaczam od razu, że cebulka jest bardzo pikantna. Dla osób lubiących bardziej łagodne smaki proponuję zmniejszyć ilość papryczki chilli albo w ogóle ją pominąć.
Składniki na zalewę :
1,5 L wody
1,5 szklanki octu
10 łyżek cukru
2 łyżki soli
ponadto:
około 2 kg małej cebulki
3 papryczki chilli czerwone
liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie
Składniki na zalewę wkładamy do jednego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy aby zalewa lekko przestygła.
Papryczkę chilli myjemy, tniemy na mniejsze kawałki.. Nie usuwałam nasion z papryki co dało pikantniejszy smak. Do uprzednio wyparzonych słoików wkładamy liście laurowe, gorczycę, ziele angielskie i oczyszczoną cebulkę. Po bokach wkładamy papryczkę i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2010/10/Cebulki-w-occie-z-ostra-papryka.html