Wykonanie
Nieuchronnie jesień zbliża się ku końcowi a my jak zwykle jesteśmy w ferworze przygotowań zapasów na zimę. W tym roku poeksperymentowałam trochę. Jednym z takich przepisów jest ten na
cebulkę. Oboje z moim narzeczonym uwielbiamy
cebulkę w occie. Do tej
pory zawsze kupowaliśmy ale w tym roku postanowiłam zrobić sama. Przepis podpatrzony u mojej sąsiadki. Zaznaczam od razu, że
cebulka jest bardzo pikantna. Dla osób lubiących bardziej łagodne smaki proponuję zmniejszyć ilość
papryczki chilli albo w ogóle ją pominąć.
Składniki na zalewę :1,5 L
wody1,5 szklanki
octu10 łyżek
cukru2 łyżki
soliponadto:około 2 kg małej
cebulki3
papryczki chilli czerwone
liść laurowy,
gorczyca,
ziele angielskieSkładniki na zalewę wkładamy do jednego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy aby zalewa lekko przestygła.
Papryczkę chilli myjemy, tniemy na mniejsze kawałki.. Nie usuwałam nasion z
papryki co dało pikantniejszy smak. Do uprzednio wyparzonych słoików wkładamy
liście laurowe,
gorczycę,
ziele angielskie i oczyszczoną
cebulkę. Po bokach wkładamy papryczkę i zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 minut.Smacznego :)