ßßß Cookit - przepis na Grzyby marynowane w occie

Grzyby marynowane w occie

nazwa

Wykonanie

10:25 Jedz Taniej 5 Comments
Dziś zaprezentuję Wam przepis na stałego bywalca imprez zakrapianych 40 procentowym napojem łagodzącym (ponoć niektórzy stosują go też do obiadu :p) Mamy piękną jesień, za oknem pogoda w kratkę, raz pada, raz świeci słońce. Liście swobodnie opadają na ziemię, dając świetny efekt wizualny. Idealne warunki do wybrania się do lasu na grzyby.
Tak więc, gdy już podniesiemy swoje opasłe tyłki sprzed ekranu komputera i udamy się do lasu, gdzie nazbieramy pełno młodych, szlachetnych grzybów (mogą to być prawdziwki, kozaki, maślaki, kozaki, podgrzybki... byleby nie truło) i chcielibyśmy, aby ten dar natury przetrwał do zimy, to mamy dwie opcje. Suszymy albo marynujemy. Ja dzisiaj przedstawię Wam pomysł na marynowanie.
Grzybki
Zebrane grzyby oczyścić umyć, wrzucić do garnka
poczekać aż się zagotują
odcedzić i opłukać w zimnej wodzie
wstawić ponownie do gotowania (w świeżej wodzie) - można lekko posolić.
gotować dwie godziny
odcedzić, przepłukać zimną wodą
włożyć do słoiczka, dodać ziele angielskie, liść laurowy
Zalewa
W garnku przygotować zalewę - ocet z wodą w stosunku 1 : 1
dodać do zalewy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru oraz pokrojoną w talarki cebulę.
Cebulę wkładamy do słoika z grzybami, wlewamy zalewę do pełna ( ma być gorąca).
Mieszamy zawartość słoika widelcem (aby wypuścić powietrze, które zgromadziło się na dnie). Zakręcamy i obracamy do góry dnem.
I to już właściwie koniec. Teraz pozostaje tylko czekać do na okazję, aby nasze grzybki całościowo skonsumować :-) Smacznego!
Źródło:http://cozjesc.blogspot.com/2013/10/grzyby-marynowane-w-occie.html