Wykonanie
Ten
grzyb ma wiele nazw, nazywa się płachetką zwyczajną lub kołpakowatą,
pieczarką leśną, szampionem itd, ale my mówimy na niego turek lub kołpak. Jego kapelusze świetnie nadają się do marynowania, nóżki z marynaty są twarde, dlatego przeznaczam je do suszenia.
Składniki:kapelusze turków
cebulaliść laurowyziele angielskiegorczyca (ewentualnie)Zalewa:1 szklanka
octu 10%4 szklanki
wody1 łyżka
soli4 łyżki
cukruSposób przygotowania:1.
Grzyby oczyszczamy, większe kapelusze kroimy na połówki.2. W garnku gotujemy
wodę, dodajemy odrobinę
soli. Na wrzątek wrzucamy
grzyby, gotujemy na wolnym ogniu ok 10 minut. Odcedzamy.3. W osobnym garnku gotujemy składniki zalewy.4. Na dno każdego słoika wrzucamy po połowie posiekanej
cebuli, napełniamy słoiki
grzybami, dodajemy po 1
listku laurowym, kilka ziarenek
ziela angielskiego i ewentualnie
gorczycę. Zalewamy zalewą i zakręcamy.5. Słoiki pasteryzujemy przez 15 minut.Smacznego!!!