ßßß Cookit - przepis na Ryba w zalewie octowej

Ryba w zalewie octowej

nazwa

Wykonanie

Środa popielcowa tuż tuż..i trza coś przygotować..taką rybkę w zalewie należy przygotować wcześniej..ja zrobiłam ją przed chwilą..odstawiłam i na środę będą idealne..no..mam taką nadzieję,bo robiłam według tego przepisu pierwszy raz..wykorzystałam ziele angielskie jamajskie .które dostałam dziś z firmy Prymat.
filety z dowolnej ryby
bułka tarta
mąka
jajka
olej
Zalewa:
1 szkl. octu
5,5 szkl. wody
5 łyżek cukru
2 duże łyżki soli
2 łyżki maggi
2 duże cebule
6 ziarenek jałowca
6 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego jamajskiego
1 listek laurowy
2 łyżeczki gorczycy
2 ząbki czosnku
Filety rybne pokroić w kawałki, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.Usmażyć z obu stron na oleju.Ocet, wodę, cukier, pokrojone w półplasterki cebule, sól i maggi zagotować.Dodać ziarna jałowca, ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy, gorczycę i rozgniecione ząbki czosnku i gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Ziele angielskie Jamajskie Prymat ma zniewalający aromat, w którym rozpoznać można nuty kardamonu, goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, pieprzu i wielu innych lubianych przypraw. Całe ziarna dodajemy do marynat i sosów, a także przyprawiamy nimi słodkie likiery i kompoty. Ameryka Południowa nie bez powodu zachwyca się nim już od IV wieku.
Zielem angielskim przyprawiamy różne mięsa, takie jak baraninę, wieprzowinę, cielęcinę, a także kiełbasy i konserwy mięsne. Dodaje się je także do marynat, sosów i tłustych potraw, które uzyskują dzięki niemu przyjemny aromat. Bez tej przyprawy wiele traci również szpinak, ryby smażone na oleju, sałatki rybne, dziczyzna oraz sosy do dziczyzny, zupa jarzynowa, galarety i ogórki kiszone. Dla polepszenia smaku dodaje się niewielkie ilości ziela angielskiego do budyniów, marynat, ciast świątecznych a także kompotów owocowych i słodkich likierów. Herbata z ziela angielskiego łagodzi nerwobóle, działa antyseptycznie, wspomaga również trawienie. Wykorzystywane także przez przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/02/1168ryba-w-zalewie.html