Wykonanie
Środa popielcowa tuż tuż..i trza coś przygotować..taką
rybkę w zalewie należy przygotować wcześniej..ja zrobiłam ją przed chwilą..odstawiłam i na środę będą idealne..no..mam taką nadzieję,bo robiłam według tego przepisu pierwszy raz..wykorzystałam
ziele angielskie jamajskie .które dostałam dziś z firmy Prymat.filety z dowolnej
rybybułka tartamąkajajkaolejZalewa:1 szkl.
octu5,5 szkl.
wody5 łyżek
cukru2 duże łyżki
soli2 łyżki
maggi2 duże
cebule6 ziarenek jałowca6 ziarenek
czarnego pieprzu5 ziarenek
ziela angielskiego jamajskiego1
listek laurowy2 łyżeczki
gorczycy2 ząbki
czosnkuFilety rybne pokroić w kawałki, obtoczyć w
mące,
jajku i
bułce tartej.Usmażyć z obu stron na
oleju.
Ocet,
wodę,
cukier, pokrojone w półplasterki
cebule,
sól i
maggi zagotować.Dodać ziarna jałowca,
ziela angielskiego,
pieprzu,
listek laurowy,
gorczycę i rozgniecione ząbki
czosnku i gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone
ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Ziele angielskie Jamajskie Prymat ma zniewalający aromat, w którym rozpoznać można nuty
kardamonu,
goździków,
cynamonu,
gałki muszkatołowej,
pieprzu i wielu innych lubianych przypraw. Całe ziarna dodajemy do marynat i
sosów, a także przyprawiamy nimi słodkie
likiery i kompoty. Ameryka Południowa nie bez powodu zachwyca się nim już od IV wieku.
Zielem angielskim przyprawiamy różne
mięsa, takie jak
baraninę,
wieprzowinę,
cielęcinę, a także
kiełbasy i
konserwy mięsne. Dodaje się je także do marynat,
sosów i tłustych potraw, które uzyskują dzięki niemu przyjemny aromat. Bez tej
przyprawy wiele
traci również
szpinak,
ryby smażone na
oleju, sałatki
rybne,
dziczyzna oraz sosy do
dziczyzny, zupa jarzynowa, galarety i
ogórki kiszone. Dla polepszenia smaku dodaje się niewielkie ilości
ziela angielskiego do budyniów, marynat, ciast świątecznych a także kompotów
owocowych i słodkich
likierów.
Herbata z
ziela angielskiego łagodzi nerwobóle, działa antyseptycznie, wspomaga również trawienie. Wykorzystywane także przez przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny.