Wykonanie
Zapiekanki robię najczęściej w poniedziałki i są one typu „porządki w lodówce”. Bazą tej były
ziemniaki ugotowane w mundurkach. W lodówce znalazłam
kiełbaski,
boczek wędzony,
papryke i
cebulę,
pomidory i
żólty ser. Zdecydowalam się też na dodanie
jajek na twardo.Ok. kilograma
ziemniaków ugotowanych w mundurkach3
jajka na twardo
paprykaduża
cebula2
pomidory2 laski
kiełbasykawalek
wędzonego boczkukilka plastrów
żółtego seraolej do smażenia
sól,
pieprz,
majeranek,
zioła prowansalskie,
papryka w proszkuObrane
ziemniaki i
jajka pokroiłam w plasterki.
Boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam z połową
cebuli i plastrami
kiełbasy.
Papryke pokrojoną w paski podsmażylam na
oleju z resztą
cebuli i posypalam sproszkowaną
słodką papryką.Układałam warstwami:
Ziemniaki,
kiełbasę z
boczkiem,
jajka,
paprykę z
cebulą, znów
ziemniaki i
kiełbaski,
pomidory w plastrach i na koniec
żółty ser. Każdą warstwę
soliłam i posypywałam
przyprawami. Spieszyłam się, więc wstawilam zapiekankę do kuchenki na 12 min na 700 W. Wszysrtkie warstwy się przemieszały smakiem, a
ser na wierzchu roztopił. Najbardziej ta zapiekanka smakowała moim
panom. Podałam do niej
zieloną sałatę w
winegrecie. Smacznego !