Wykonanie
Gdy zobaczyłam któregoś przedpołudnia tą zapiekankę na blogu u Grażyny, wiedziałam już, co tego dnia będzie na obiad. Zapiekanka z warzywami i
serem tak bardzo nam posmakowała, że zdecydowanie na stałe wchodzi do naszego domowego menu. Robiłam ją już dwukrotnie, a na jutro planuje znowu. Co prawda, moją wersję zrobiłam bez
kiełbasy, ale z
kiełbasą też jest pewnie pyszna. Szybko się robi a znika błyskawicznie. Polecam, a Grażynce dziękuję za przepis!
1 kg ugotowanych w łupinkach
ziemniaków1 duża
cebula2
zielone papryki3
pomidorykilka plastrów
wędzonego boczkulaska podwędzonej
kiełbasyszklanka startego
żółtego seraposiekany
kopereksól,
pieprz,
majeranek,
rozmarynolejUgotowane
ziemniaki obieramy(nie obierałam, miałam
młode) i kroimy w plastry. Na
oleju podsmażmy pokrojoną w półplasterki
cebulę razem z pokrojonym w paski
boczkiem i plastrami
kiełbasy. Studzimy.
Paprykę kroimy w paski,
pomidory w plastry. Układamy warstwami,
ziemniaki,
wędlinę z
cebulą,
paprykę i
pomidory. Każdą warstwę solimy i posypujemy
przyprawami. Warstwy powtarzamy. Posypujemy
koperkiem i
startym serem. Zapiekamy w temp. 170 st C ok 20 min.