Wykonanie
Zaryzykuję twierdzenie, że to danie zapewni osobom je przygotowującym uznanie i wdzięczność:) Niby nic, bo sami popatrzcie na składniki:
jajko,
kiełbasa,
cebula,
pomidor i
ser - prawie każdy takie połączenie dobrze zna. Sekret tkwi w sposobie przygotowania - bardzo wolnym smażeniu bez mieszania, co sprawia że ostateczny smak jest obłędny :)
Składniki na 1 osobę :1-2
jajka1 średni
pomidor1 średnia
cebula2-3 plastry
żółtego sera10-12 plasterków
kiełbasy typu wiejskakilka listków świeżej
bazylii1 łyżka
olejusól,
pieprzPrzygotowanie :Obraną
cebulę kroję w plasterki, podobnie
pomidora. Na dno małej patelni wlewam
olej i układam po kolei warstwy:
cebuli,
kiełbasy i
pomidorów, dodaję listki
bazylii. Lekko wszystko
solę, po czym wlewam roztrzepane
jajko, a na górze układam porwany w kawałki
ser. Wszystko oprószam
pieprzem, przykrywam patelnię pokrywką i smażę na małym ogniu 20 minut - chodzi o to, by wszystkie składniki zmiękły i przeszły nawzajem smakiem. Nie mieszam w trakcie smażenia! Na koniec zdejmuję pokrywkę i smażę całość jeszcze 5 minut. Podaję na gorąco.