Wykonanie
Zapiekanka z
cukinią,
pomidorami i
kiełbasą - pożywny, smaczny i idealny na letnie dni obiad.
Cukinia należy do warzyw lekkostrawnych, o niskiej kaloryczności i dużej zawartości związków odżywczych. Rezygnując z
kiełbasy i zmniejszając ilość
sera stworzymy pyszne, a zarazem dietetyczne danie.
1,5
cukinii (1 kg po obraniu i wydrążeniu miąższu)700 g
pomidorówduża
cebula3 duże ząbki
czosnkuolejsól,
pieprz,
bazylia3
jajka150
mozzarelli lub
sera żółtego do zapiekania (np. gouda, edamski)
ok. 400 g
kiełbasyCebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na ok. 2 łyżkach
oleju. Następnie dodajemy
czosnek i dalej smażymy do zrumienienia.
Pomidory kroimy w grubą kostkę (można je przedtem obrać ze skórki) i dodajemy do
cebuli. Gotujemy ok. 10-15 minut (jeżeli
pomidory są wodniste i sos przez ten czas nie zgęstniał można zagęścić go łyżeczką
mąki wymieszanej z ok. 1/3 szklanki
wody).Na końcu doprawiamy
solą,
pieprzem i
bazylią.
Cukinie obieramy, oczyszczamy z miąższu i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju do lekkiego zmięknięcia. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Ok. 1/3 wrzucamy do rozbełtanych
jajek i mieszamy. Dodajemy odrobinę
soli i
pieprzu.
Formę do zapiekania (ok. 20x30cm) smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę
sosu pomidorowego, pokrywamy 1/2 podsmażonej
cukinii. Polewamy częścią (1/2) masy jajecznej. Powtarzamy czynności do wyczerpania składników. Na wierzch wykładamy pokrojoną w kostkę
kiełbasę.Górę zapiekanki posypujemy pozostałym
startym serem.Zapiekamy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.