ßßß
Potrzebne będą (na ok. 3 porcje):- masło- 3 średnie ziemniaki (ok. 400g)- 15g suszonych podgrzybków (lub innych grzybów leśnych) cienko krojonych- 10dg wędzonego boczku- 1 średnia cebula- 2 jajka- sól i pieprz- 1 łyżka majeranku- 4 plastry żółtego sera, np. GoudySposób wykonania:1) Ziemniaki gotujemy w całości, w łupinach ok. 15 minut, a po ostudzeniu obieramy i kroimy na plastry 1-2mm.2) Grzyby wkładamy do niedużej miski i zalewamy małą ilością wrzątku na 30 minut.3) Boczek kroimy bardzo drobno i podsmażamy kilka minut na patelni z posiekaną cebulą.4) Dodajemy na patelnię grzyby wraz z wodą i smażymy kolejne kilka minut, aż ciecz z grzybów całkowicie odparuje.5) Kwadratowe naczynie żaroodporne o bokach ok. 20cm smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: połowę plasterków ziemniaków oraz lekko solimy i pieprzymy.6) Na ziemniaki wykładamy całą zawartość patelni.7) W miseczce lub kubku rozbełtujemy jajka z solą, pieprzem i majerankiem i równomiernie zalewamy całość w naczyniu.8) Następnie układamy drugą połowę plasterków ziemniaków.9) Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy 20 minut.10) Układamy na powierzchnię plastry sera i zapiekamy kolejne 10 minut.
11) Podajemy z dowolnymi gotowanymi warzywami lub surówką. Bardzo dobre również na zimno, podane w temperaturze pokojowej.
Smacznego =)Agnieszka