ßßß
Potrzebne będą (na ok. 3 porcje):- masło- 3 średnie ziemniaki (ok. 400g)- 30dg pieczarek- 10dg wędzonego boczku- 1 średnia cebula- 2 jajka- sól i pieprz- 1 łyżka majeranku- 5-6 plastrów żółtego sera, np. GoudySposób wykonania:1) Ziemniaki gotujemy w całości, w łupinach, około 15 minut, a po ostudzeniu obieramy i kroimy na plastry 1-2mm. Ja ugotowałem na parze w parowarze.
2) Pieczarki kroimy w paski.
3) Boczek kroimy bardzo drobno i podsmażamy przez kilka minut na patelni z posiekaną cebulą.

4) Na patelnię dodajemy grzyby i smażymy kolejne kilka minut.
5) Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy pierwszą warstwę zapiekanki: połowę plasterków ziemniaków oraz lekko solimy i pieprzymy.
6) Na ziemniaki wykładamy całą zawartość patelni.
7) W miseczce lub kubku rozbełtujemy jajka z solą, pieprzem i majerankiem i równomiernie zalewamy całość w naczyniu.
8) Następnie układamy drugą połowę plasterków ziemniaków.
9) Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, podlewamy odrobiną wody i zapiekamy przez 20 minut.10) Po tym czasie układamy na powierzchnię plastry sera i zapiekamy kolejne 10 minut.
Smacznego =)