Wykonanie
Bar
sałatkowy otwarty, a sałatki są moją ulubioną formą działalności kulinarnej. Dziś – nasza ulubiona do grilla. Teraz robi się sałatki z
serem feta a ja ją robiłam jeszcze w czasach, gdy tego
sera nie było w Polsce, więc występuje w niej
twaróg wędzony, który
daje się łatwo pokroić w kostkę i świetnie się komponuje
smakowo z
fasolką i świeżym
ogórkiem. A zatem- przepis:1 i 1/2 szklanki ugotowanej
czerwonej fasolikostka
twarogu wędzonego1 spory
ogórek3 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtu naturalnegosól,
pieprz,
koperekSzklankę
fasoli namoczyć na noc ( po ugotowaniu będzie więcej).
Potem odlać
wodę, włożyć do odpowiedniego naczynia ( najlepiej garnka z dziurkowaną pokrywką), zalać
wodą kilka cm nad powierzchnię
fasoli i wtawić do kuchenki na 700 W na pół godziny. Jeśli
fasola nie będzie miękka, gotować do skutku. Wyjąć, posolić, ostudzić. Komu się nie chce gotować, może użyć
fasoli z puszki. Ja wykorzystuję do sałatek część
fasoli gotowanej do
fasolki po bretońsku lub pasztetu.
Ogórek obrać, pokroić w kostkę, posolić lekko (uwaga –
ser i
fasola są słone), po kilku minutach odcedzić.
Twaróg pokroić w kostkę. Zmieszać wszystko w misce, dodać
pieprz,
majonez i
jogurt, wymieszać. Na koniec posypać drobno posiekanym
koperkiem. Świetna do kiełbasek z grilla.Smacznego!