Wykonanie
Zwykle robię tę
sałatkę z
twarogiem wędzonym albo
fetą, ale kiedyś mój mąż przez pomyłkę zamiast wiaderka
sera na sernik kupił mi wiaderko
serka wiejskiego i musiałam je jakoś spożytkować. To ulubiona
sałatka mijej Córci ( była też Dużej zanim została weganką) i robię ją często. Jest sycąca, może stanowic samodzielne danie. Można ją zrobić z
majonezem albo
miksem majonezowo-
jogurtowym, ale ja ja zrobiłam z samym
jogurtem i w dodatku chudym, wiadomo dlaczego. Jako
przyprawa dobry jest też
tymianek.Dedykuję tę
sałatkę pewnej wielbicielce
serka wiejskiego ( widziałam, jak kupowała…) i właścicielce sympatycznego ptaszka Hirka.puszka
czerwonej fasolkiopakowanie
serka wiejskiegomały zielony
ogórek lub pół dużego
jogurt naturalnysól,
pieprz,
majeranek, zielony
koperekOdcedzamy
fasolkę, dodajemy
serek i pokrojony w kostkę
ogórek, który najpierw trzeba posolić a
potem odcedzić z
wody. Przyprawiamy do smaku, mieszamy z
jogurtem, posypujemy posiekanym
koperkiem i gotowe. Może się trochę przegryźć w lodówce.Smacznego Aga