Wykonanie
Żar leje się z nieba, ale nie narzekam - wolę upały niż pochmurne i deszczowe dni. Co prawda w takie dni nie chce nam się jeść, marzymy tylko o basenie z zimną
wodą lub wentylatorze, który ukoi nasze ciała... No ale coś zjeść trzeba. Taka pogoda sprzyja grillowaniu, a jak
mięsko z grilla to i dobry sos się przyda. Proponuję Wam dzisiaj nasz ulubiony dodatek do dań z grilla - tzatziki, ale zrobiony na
serku wiejskim - tym granulowanym. Zapraszam!
SKŁADNIKI:400 g
serka wiejskiegoogórek zielony (średni lub długi)2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:
Ogórek obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy go na chwilę po czym mocno odciskamy go z nadmiaru
wody. Do miski przekładamy
serek wiejski, odsączony
ogórek, przeciśnięte ząbki
czosnku i dobrze mieszamy. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem.Do sosu pasuje posiekany, świeży
koperek. Można go dodać według uznania. Smacznego!