Wykonanie
Miałam ochotę na
rybę w jakimś lekkim sosie, z zielonym akcentem.
Mięta w doniczce przetrzymala dzielnie zimę, miałam też pęczek
koperku i dyżurną butelkę
bialego wina do potraw.Spieszyłam się z tym obiadem i zrobiłam tę
rybę w kuchence mikrofalowej.
Ryba przygotowana w kuchence ma niezwykle delikatny smak i berdzo nam smakowała.4 filety z
mintajasok z cytrynycebula dymkasól,
pieprz,
przyprawa do ryb,
estragongarśc świeżej
mięty i tyle samo
koperku½ szklanki
bulionu warzywnego (może być z kostki)½ szklanki
białego winaoliwa,
masłoRozmrożone filety kroimy i skrapiamy
sokiem z cytryny. Po 10-15 minutach solimy, posypujemy
przyprawami, dodajemy pokrojoną
dymkę, polewamy
oliwą, dodajemy kilka wiórków
masła i wstawiamy do kuchenki na ok. 7 min na 700 W lub do piekarnika na 180 C na 15 min. Po tym czasie dolewamy
białe wino i
bulion, dodajemy świeżą
miętę i posiekany
koperek, wstawiamy do kuchenki na 5 min lub do piekarnika na 10, pod przykryciem.Podajemy z
ziemniakami lub polentą i najlepiej z
sałatą w
winegrecie. Taka
ryba jest bardzo delikatna i pyszna. Smacznego !