Wykonanie
Dawno nie było u mnie
ryby, a ostatnio udało mi się pyszną zrobić. Najbardziej lubię
ryby duszone z warzywami w
białym winie, ale pokazywałam już sporo ich wersji, więc teraz padło na
pieczarki z dodatkiem
śmietany. Wyszła ciekawa w smaku i delikatna, aromatyczna od dodanych
ziół.Ok. 60 dkg filetów z
mintajacebula25 dkg
pieczarekkubek nieukwaszonej
śmietany 12 %
sól,
pieprz,
estragon,
koperekolej do smażenia, kawałek
masłasok z cytrynyFilety pokroiłam ,
skropiłam sokiem z cytryny , posypałam
solą i
pieprzem.
Pieczarki pokroiłam w paski. Podsmażyłam
ryby i
pieczarki z dodatkiem pokrojonej w piórka
cebuli na patelni z rozgrzanym
olejem . Gdy
pieczarki zmiękły, dodałam
masło i
śmietanę, doprawiłam
ziołami i poddusiłam chwilę do miękkości.Zjedliśmy je z
ziemniakami i surówką z pekinki z
jabłkiem.
Sos pieczarkowo-
śmietanowy z
koperkiem i
estragonem pasował do ryb doskonale.Smacznego !