Wykonanie
Bardzo lubię zestawienie
pora z
pieczarkami i próbowałam go już z różnymi dodatkami. Tym razem warzywa wylądowały w nadzieniu do tarty, zapieczone pod beszamelem. Brązowe
pieczarki to moje ulubione, są bardziej aromatyczne od białych i przypominają nieco smakiem leśne
grzyby. Do nadzienia tarty nie dusiłam ich tylko podsmażyłam jedną warstwą na patelni na
maśle z dodatkiem
oliwy. Wyszła z tego bardzo smaczna wytrawna
tarta.ciastoczubata szklanka
mąki pełnoziarnistej ( miałam Lubelli)spora szczypta
soli1oo g
masła1
żółtko2-3 łyżki lodowatej
wodyMieszamy
mąkę z
solą. Dodajemy miękkie
masło pokrojone na kawałki- ciasto powinno zbijać się w okruchy. Dodajemy
żółtko zmieszane z
wodą i całość wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Z ciasta forujemy dysk, który po zawinięciu w folię odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.farsz :spory
por bez zielonych końcówekok. 20 dkg brązowych
pieczarekoliwa, trochę
masłasól,
pieprz czarny i
ziołowy,
tymianeksos beszamelowyPieczarki pokroiłam w paski i podsmażałam jedną warstwą na
maśle z dodatkiem
oliwy – takie są smaczniejsze. Wyjęłam, dolałam troche
oliwy i podsmażyłam na tej samej patelni pokrojonego w półplasterki
pora. Jedno i drugie doprawiłam
solą i
pieprzem, a
pora dodatkowo
pieprzem ziołowym i
tymiankiem. Wystudziłam.Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkowałam na wielkość formy do tarty i wylepiłam nim natłuszczoną formę. Ponakłuwałam widelcem dokładnie i wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 200 C na 10 minut, by się podpiekła.Na podpieczonej rozłożyłam warstwę podsmażonych
pieczarek , na to
pory, polałam
sosem beszamelowym i wstawiłam znów do gorącego piekarnika na około 25 minut.Jedliśmy lekko przestudzoną . Była pyszna, składniki nadzienia doskonale się komponowały z pełnoziarnistym
ciastem i sosem.Smacznego !