Wykonanie
Moja córa nie je
mięsa, więc wymyśliłam dla niej różne warzywne dania. Ostatnio kupiłam ładne duże
pieczarki , postanowiłam je nadziać czymś smacznym i podsmażyć przykrywając plastrami
mozzarelli. Bardzo lubię połączenie
pieczarek z
porami, więc na to warzywo zdecydowałam się. Było ich kilka, więc nie chciało mi się odpalać piekarnika, zrobiłam je na patelni , najpierw podsmażyłam, a „wykończyłam” pod pokrywką.6 dużych
pieczarekjasnozielona część
porakulka
mozzarellisól,
pieprz czarny i
ziołowyzioła prowansalskieoliwaPieczarki pozbawiłam ogonków i lekko wydrążyłam, posiekałam to, co z nich wydobyłam i podsmażyłam z pokrojonymi
porami na
oliwie. Dodałam końcówki kulki
mozzarelli i poddusiłam aż się roztopiły .Doprawiłam
solą,
pieprzem czarnym z młynka i
ziołowym oraz
ziołami prowansalskimi.Wnętrza kapeluszy posoliłam na 10 minut,
potem ułożyłam kapelusze na patelni z rozgrzaną
oliwą i podsmażyłam , aż trochę zmiękły. Włożyłam do nich
porowe nadzienie i przykryłam plastrami
mozzarelli.
Potem dosmażyłam je pod pokrywką , aż
ser się roztopił.
Pieczarki były usmażone „al dente”, nadzienie w środku mięciutkie i aromatyczne,
ser na wierzchu roztopiony. Całość wyszła bardzo smaczna, polecam to pyszne wegetariańskie danie.Smacznego !