Wykonanie
Bataty robią coraz większą karierę na naszych stołach. Najbardziej chyba popularne są frytki z
batatów . Wszyscy wypowiadają się co do ich wspaniałego smaku więc nie mogłam się na nie nie skusić. W zeszłym roku miałam na nie chrapkę, gdy pojawiły się w sklepach ale jakoś tak wyszło, że nie zdążyłam ich spróbować. W tym roku nadrabiam zaległości i spieszę się z
Wami podzielić moimi odczuciami.Frytki z
batatów nie zachwyciły mnie!! Mimo wszystko wolę nasze frytki tradycyjne z
ziemniaków. Frytki z
batatów smakują jak frytki z
marchewki z tym, że frytki wykonane z
marchewki będą znacznie tańsze zważywszy na cenę
batatów. Kolorem też przypominają
marchewkę.Warto spróbować tych frytek aby
mieć zdanie co do smaku
batatów, ale u mnie więcej już nie zagoszczą. Najbardziej smakowały nam te prawie przypalone, których skórka przypaliła się od blachy.
4 sztuki
batatów4 łyżki
oliwy z oliwekzioła prowansalskiesólBataty obrać i pokroić na frytki.Frytki polać
oliwą i posypać
ziołami prowansalskimi.Frytki wymieszać aby zostały oblepione
oliwą i
ziołami.Frytki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 200°C przez około 20 -30 minut.Smacznego!!