Wykonanie
Jak grill, to przeważnie
mięso i
kiełbaski, czasem szaszłyki. Ale warto wykorzystać dymiące się palenisko i ugrillować na końcu warzywka.
Cukinie,
kabaczki i
bakłażany świetnie sie do tego nadają. Wystarczy przedtem je posolić, by zmiękły (
bakłażana też dlatego, by starcił goryczkę), polać
oliwą i przyprawić.
Potem kilka minut na grillu z obu stron i pyszne danie gotowe.duży
bakłażan albo i dwa
sóloliwapieprz czarny i
ziołowy,
gałka muszkatołowa,
zioła prowansalskieBakłażana kroimy na plastry, solimy z obu stron i zostawiamy na około pól godziny, aby stracił goryczkę.
Potem płuczemy i osuszamy.Polewamy
oliwą i posypujemy
przyprawami według uznania. Ja dodałam
gałkę muszkatołową, bo tak mi pasowała do
bakłażana i okazało się, że było to dobre posunięcie.Macerujemy
bakłażana kilkanaście minut,
potem układamy na grillu. Wystarczy kilka minut z obu stron.Nam ten
bakłażan smakował polany sosem koktajlowymSmacznego !