ßßß Cookit - przepis na GRILLOWANY BAKŁAŻAN

GRILLOWANY BAKŁAŻAN

nazwa

Wykonanie

Jak grill, to przeważnie mięso i kiełbaski, czasem szaszłyki. Ale warto wykorzystać dymiące się palenisko i ugrillować na końcu warzywka. Cukinie, kabaczki i bakłażany świetnie sie do tego nadają. Wystarczy przedtem je posolić, by zmiękły ( bakłażana też dlatego, by starcił goryczkę), polać oliwą i przyprawić. Potem kilka minut na grillu z obu stron i pyszne danie gotowe.
duży bakłażan albo i dwa
sól
oliwa
pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie
Bakłażana kroimy na plastry, solimy z obu stron i zostawiamy na około pól godziny, aby stracił goryczkę. Potem płuczemy i osuszamy.
Polewamy oliwą i posypujemy przyprawami według uznania. Ja dodałam gałkę muszkatołową, bo tak mi pasowała do bakłażana i okazało się, że było to dobre posunięcie.
Macerujemy bakłażana kilkanaście minut, potem układamy na grillu. Wystarczy kilka minut z obu stron.
Nam ten bakłażan smakował polany sosem koktajlowym
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/grillowany-baklazan