Wykonanie
Moje piękne śniadanie nastawiło mnie bardzo pozytywnie i teraz
mogę przenosić góry :) Pyszna
sałatka Moi
Drodzy, bardzo sycąca i konkretna - może być właściwie daniem obiadowym.
Bakłażany, jak zawsze podkreślam, lubię pod każdą postacią, a dziś mogłam połączyć je ze wspaniałymi
jajkami które przywiozłam z mojego Podlasia - kolor
żółtek mówi sam za siebie :)Miłego dnia !
Składniki :1 średni
bakłażan2
jajka, jeszcze ciepłe, ugotowane na twardokawałek
czerwonej paprykiposiekany
szczypioreksól ziołowaświeżo mielony
czarny pieprzoliwaPrzygotowanie :
Bakłażana kroję w plastry grubości ok. 0,5 cm, lekko oprószam
solą ziołową i smażę po 2-3 minuty z każdej strony na niewielkiej ilości
oliwy. Gdy są złote, przekładam je na chwilę na talerz wyłożony papierem do odsączenia.
Jajka kroję na 4 części,
paprykę w cienkie paseczki. Układam porcje na talerzach: po jednym
jajku i połowie plastrów
bakłażana, całość posypuję obficie
szczypiorkiem, oprószam
pieprzem i
solą do smaku. Można podać z
majonezem.Przepis autorski.