Wykonanie
Uwielbiam potrawy z
jajek, szczególnie
jajka sadzone, jajecznicę ze
szczypiorkiem usmażoną na
maśle,
jajko na miękko z chrupiącą bułeczką. A gdyby tak to wszystko połączyć? W jednym prostym śniadaniu wyciągnąć to co najlepsze ze wszystkich moich ulubionych jajecznych potraw? Będzie
szczypiorek, będzie
masło, będzie płynne
żółtko i będzie chrupiąca
kajzerka. Zapraszam na
Jajko upieczone w
bułce .Składniki:2 małe
kajzerki2
jajka2 łyżeczki
masłaOliwaSzczypiorekSól ziołowaWykonanie:Z
kajzerek odkrajamy „wierzchy” i „wydłubujemy” miękki środek. Do każdej wydrążonej
kajzerki wkładamy łyżeczkę
masła, a pozostałości z
bułek kroimy w kostkę.
Szczypiorek po umyciu drobno siekamy.Dwa niewielkie naczynka żaroodporne smarujemy odrobiną
oliwy, wkładamy do nich
bułki i do każdej
kajzerki ostrożnie wbijamy
jajko. Posypujemy
solą ziołową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam w 160 stopniach- grzanie góra i dół z włączonym termoobiegiem. Pieczemy do momentu aż
białko na wierzchu będzie już całkowicie ścięte. U mnie trwało to ok. 15 minut.W tym czasie na patelni z odrobiną
oliwy smażymy grzanki z
bułki pokrojonej w kostkę, pod koniec dodajemy posiekany
szczypiorek.Upieczone
jajka w
bułce posypujemy grzankami ze
szczypiorkiem i od razu podajemy.