ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bakłażanem i mozzarellą

Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bakłażanem i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Tym razem wzięło mnie na chrupiące francuskie ciasto ze szpinakiem. Chodziło za mną już od jakiegoś czasu, a że wybierałam się na dość dużą imprezę do znajomych, gdzie biletem wstępu był prowiant, to złożyło się wprost idealnie.
Zdjęcia robiłam na szybko - na niedługo przed wyjściem na spotkanie. Poza pasztecikami ze szpinakiem przygotowywałam również sałatkę selerową z czerwoną fasolą, ananasem i kukurydzą . Moja rodzina była nieco zawiedziona, że wszystko zabieram, więc zostawiłam im 4 sztuki pasztecików ;) zobowiązując się, że w najbliższym czasie zrobię je ponownie i wszystkie będą tylko dla domowników :)
Na imprezie było mnóstwo osób, paszteciki rozeszły się bardzo szybko. Ku mojej uciesze nawet poproszono mnie o przepis (po tym, jak znaleziono mnie poszukując osoby, która je przyniosła;)).
Składniki na 24 sztuki:
2 opakowania ciasta francuskiego
300-350 g świeżego szpinaku (może być też mrożony)
1/2 bakłażana (może być nawet cały, jeśli ktoś bardzo lubi)
kawałek białej części pora (u mnie ok. 5 cm)
150 g tartej mozzarelli
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
oliwa z oliwek lub margaryna do smażenia
zioła prowansalskie
sól ziołowa
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa umyć i osuszyć. Bakłażana pokroić w kostkę, podsmażyć na tłuszczu do miękkości i odłożyć na talerzyk. Na tę samą patelnię wrzucić szpinak i smażyć przez kilka minut (szpinak znacznie zmniejszy objętość). Wymieszać go z przyprawami i niewielką ilością jogurtu naturalnego.
Pora pokroić w drobną kostkę, a następnie przesmażyć go razem ze szpinakiem lub od razu dodać surowy do farszu.
Gdy farsz przestygnie, dodać mozzarellę i wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć na papierze, w którym było zapakowane i podzielić je (np. szpatułką) na 4 kawałki na dłuższym boku i 3 na krótszym boku (w sumie 12 kawałków). To samo zrobić z drugim płatem ciasta francuskiego.
Na każdy kawałek ciasta, a dokładnie na jego połowę, nakładać ok. 1 łyżkę farszu, a następnie przykryć go drugą częścią ciasta lekko dociskając po bokach, aby farsz się nie wydostał (można je troszkę ponaciągać). Potem widelcem przyciskać ciasto w miejscach połączenia boków. Na wierzchu pasztecika można zrobić kilka nakłuć widelcem albo delikatnie naciąć go nożem.
Gotowe paszteciki powinny być ładnie zarumienione, wyrośnięte, mogą się też pootwierać :)
Prawda, że połączenia na bokach wykonane widelcem dobrze się prezentują?
Życzę Wam smacznego!
Źródło:http://smakinatalerzu.blogspot.com/2013/08/paszteciki-z-ciasta-francuskiego-ze.html