Wykonanie
Składniki:-250g
mąki tortowej-125g
masła-2
żółtka-pół łyżeczki
soli-trochę bardzo zimnej
wodyWykonanie:Do malaksera wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy pokrojone w małą kostkę zimne
masło, miksujemy chwilkę, dodajemy
sól,
żółtka , znowu miksujemy aż
zrobi się piasek. Wtedy dodajemy lodowatą
wodę po łyżce , ciągle miksując. Jak z ciasta
zrobi się kulka już nie dajemy
wody.Wyciągamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto, żeby się nie ogrzało, zawijamy we folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.Wyciągamy ciasto z lodówki, formujemy placek wałkiem do foremki tarty, starając się jak najmniej dotykać rękami. Brzegi ciasta dociskamy widelcem, dobrze jest , żeby ciasto wystawało poza brzegi , bo podczas pieczenia się
kurczy. Ciasto nakłuwamy widelcem , żeby się dobrze upiekło, obowiązkowo !!Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut , ma być jasne /beżowe/. Po podpieczeniu, wyciągamy z piekarnika i uzupełniamy farszem.