Wykonanie
Ten przepis dostałam od mojej teściowej, ona od swojej siostry. Na początku byłam sceptycznie nastawiona do takiego farszu, ale bardzo mi zasmakował :). Coś innego niż z samymi
pieczarkami czy z
kapustą i
grzybami ;).
Składniki :duży
por lub 2 mniejsze50 dag
pieczarek2 większe
marchewkimasłomała
cebulaząbek
czosnkusólpieprz ziołowypieprz czarnyCiasto naleśnikowe:4
jajka2 szklanki
mąki1 szklanka
wody gazowanej1 szklanka
mlekaszczypta
soliOpis wykonania:1.
Por dokładnie myjemy i kroimy cieniutko,
marchew obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach.Na patelni roztapiamy 50 g
masła i dodajemy
por i
marchewkę, dusimy do miękkości w razie konieczności lekko podlewamy
wodą.
2.
Cebule kroimy w drobną kostkę,
czosnek przepuszczamy przez praskę,
pieczarki trzemy na grubych oczkach.
Cebulę i
czosnek szklimy na
oleju dodajemy
pieczarki,
sól i oba rodzaje
pieprzu. Dusimy do miękkości
pieczarek.
3. Oba farsze łączymy dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Farsz musi być dobrze przyprawiony w przeciwnym wypadku krokiet będzie mdły. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, smażymy cienkie naleśniki, studzimy.5. Na naleśnik kładziemy farsz i zwijamy, obtaczamy w
mące,
jajku i
bułce, smażymy w głębszym tłuszczu.
źródło: przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z programu Ewa gotujeJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy