Wykonanie
Jak każda mama a zarazem gospodyni domowa codziennie zastanawiam się co dziś zrobić na obiad. Z racji że dziś piątek postanowiłam zrobić pierogi. Aczkolwiek pierogi są dostępne w każdym hipermarkecie i wystarczy ich własnoręcznie tylko podgrzać lub ugotować. I chociaż od wielu osób słyszałam a po co ja
będę się męczyć, przecież z tymi pierogami tyle pracy i ile czasu to zajmuje. Ja jednak lubię się trochę pobawić i przygotować obiad własnoręcznie. Pozostała jeszcze kwestia nadzienia, bo przecież każdy lubi z czym innym. Tym razem jednak postanowiłam zrobić z
serem i
ziemniakami czyli ,,ruskie", chociaż z Rosją nie mają nic wspólnego. Pierogi to tak naprawdę polskie danie. Chociaż każdy wie jak się je robi i podstawa w farszu jest taka sama to jednak każde smakują inaczej. Ja do farszu dodaję
pieprz ziołowy(tak robi moja mama a wcześniej babcia) co czyni je niepowtarzalne w smaku. Tak więc szybko zabrałam się za przygotowania i nim cała rodzinka wróciła, to w domu już pachniało smażoną
cebulką i pierożkami. I chociaż zrobiłam ich dosyć dużo to jednak bardzo szybko zniknęły. A ja mam satysfakcje że rozpieszczam moją rodzinkę. A ja mam satysfakcje że rozpieszczam moją r rodzinkę. A ja mam satysfakcje że rozpieszczam moją rodzinkę.
ciasto:1/2 kg
mąki1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki gorącej
wody1
jajkoszczypta
soliwykonanie:Z podanych składników zarabiamy ciasto i wkładamy do woreczka żeby nie wyschło, w tym czasie przygotowujemy farsz. Do farszu potrzebowałam:farsz:1 kg
ziemniaków1/2 kg
białego sera2 średnie
cebule2 łyżeczki
pieprzu ziołowegosólpieprz czarnywykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w słonej wodzie, odcedzić i dokładnie pognieść. Pozostawić do wystygnięcia.
Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę i usmażyć na
oleju z dodatkiem
masła.
Ziemniaki połączyć z
serem dodać usmażoną
cebulkę (ja smażę na brązowo wtedy jest bardziej aromatyczna) i przyprawić colą oraz
pieprzami do smaku.Przygotowane ciasto wyciągnąć z woreczka i rozwałkować na podsypanej
mąką stolnicy,(pamiętając aby ciasto nie było za grube). Z rozwałkowanego ciasta szklanką wycinać
kułka, nakładać łyżeczką farsz i sklejać brzegi. ja jeszcze sklejony brzeg zawijam w lewą stronę i powstają falbanki. Gotowe pierogi wrzucać partiami do wrzącej słonej
wody, gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Podawać polane roztopionym
masłem oraz
cebulką. można również podsmażyć na rumiano. Smacznego!