ßßß Cookit - przepis na Roti tandoori - indyjski chlebek z pieca

Roti tandoori - indyjski chlebek z pieca

nazwa

Wykonanie

Roti w wersji z pieca tandoori (a raczej z piekarnika) to moja ulubiona wersja tego popularnego indyjskiego chlebka. Bardzo proste w wykonaniu, idealne jako dodatek do dań tuż po wyjęciu z piekarnika. Choć przyznam, że zajadam je również ze smakiem z jogurtem naturalnym.
Składniki na ok. 5 placków:
ok. 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej (atta) - lub podobnej
ok. 1 szklanka wody
łyżeczka soli
masło/ghee do glazurowania
1 łyżeczka oliwy
Przygotowanie:
Z mąki, soli i wody wyrabiamy elastyczne ciasto przez ok. 10-12 minut. Z dobrze wyrobionego ciasta robimy kulę, smarujemy ją oliwą i odkładamy na około 45 minut.
Po tym czasie odzielamy równe kawałki, formujemy z nich kulki i wałkujemy na placki na posypanej mąką stolnicy.
Roti wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na ok. 6-7 minut.
Pod koniec pieczenia polewam je dość obficie stopionym masłem.
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/04/roti-tandoori-indyjski-chlebek-z-pieca.html