Wykonanie
Roti w wersji z pieca tandoori (a raczej z piekarnika) to moja ulubiona wersja tego popularnego indyjskiego
chlebka. Bardzo proste w wykonaniu, idealne jako dodatek do dań tuż po wyjęciu z piekarnika. Choć przyznam, że zajadam je również ze smakiem z
jogurtem naturalnym.Składniki na ok. 5 placków:ok. 300 g
mąki pełnoziarnistej pszennej (atta) - lub podobnejok. 1 szklanka
wodyłyżeczka
solimasło/ghee do glazurowania1 łyżeczka
oliwyPrzygotowanie:Z
mąki,
soli i
wody wyrabiamy elastyczne ciasto przez ok. 10-12 minut. Z dobrze wyrobionego ciasta robimy kulę, smarujemy ją
oliwą i odkładamy na około 45 minut.Po tym czasie odzielamy równe kawałki, formujemy z nich kulki i wałkujemy na placki na posypanej
mąką stolnicy.Roti wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na ok. 6-7 minut.
Pod koniec pieczenia polewam je dość obficie stopionym
masłem.