Wykonanie
Bardzo długo szukałam idealnego przepisu na ciasto na pierogi. Ciasto powinno być elastyczne, łatwo się wyrabiać i przede wszystkim fantastycznie smakować.Idealne ciasto musi się dobrze wałkować. Nie być zbyt suche. Nie być zbyt grube!Wymagań jak widzicie mam dosyć sporo. Aż dziw bierze, że znalazłam to swoje idealne ciasto. Robię je od bardzo dawna i zawsze wychodzi. Pierogi z tego ciasta smakują wspaniale. Polecam!
Potrzebujemy:300 g
mąki przesianej przez sitko200 ml gorącej
wody25 g
masłaszczyptę
soliDo gorącej
wody wkładamy
masło, pozostawiamy na chwilę do rozpuszczenia. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, wyrabiamy przez kilka minut ciasto, tak, aby było gładkie i elastyczne.Zawijamy w folię i wstawiamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, odkrawamy 1/3 (pozostałą część przykrywamy ściereczką). Nasz kawałek ciasta wałkujemy (podsypujemy
mąką żeby się nie kleiło), wycinamy kółka za pomocą np. szklanki lub słoika. Nakładamy farsz, sklejamy.Gotowe pierogi wkładamy do wrzątku, czekamy aż
woda ponownie się zagotuje (włożone pierogi nieco ją schłodzą) i od zagotowania gotujemy jeszcze 3 minuty.Smacznego :)!