ßßß Cookit - przepis na Roti

Roti

nazwa

Składniki

Wykonanie

Wspaniały chlebek rodem z Indii. Kiedy go skosztowaliśmy, nie mogliśmy się nadziwić, że tak wspaniale może smakować mieszanka tylko wody i mąki. W oryginale chleb jest pieczony w specjalnym glinianym piecu tandoori opalanym węglem lub drewnem. Tak pieczony smakuje pewnie jeszcze wspanialej. Chlebek oczywiście dodaję do akcji Grumków . Przepis z Encyklopedii Chleba Ingram& Shapter.
Składniki:
350 g mąki atta lub pszennej razowej
1 łyżeczka soli
250 ml wody
2-3 łyżeczki stopionego masła do posmarowania (najlepiej jeśli będzie to ghee)
Wykonanie:
Mąkę i sól przesiać do miski (jeżeli oddzieliły się otręby wrzucamy je do miski razem z resztą mąki). Stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy miękkie ciasto. Zagniatamy przez około 3-4 minuty. Wkładamy do lekko naoliwionej miski i dajemy ciastu odpocząć przez godzinę. Wykładamy na powierzchnię posypaną mąką. Dzielimy na 6 równych kawałków, które kształtujemy w kule. Każdą kulę rozpłaszczamy wnętrzem dłoni. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Przygotowujemy 3 blachy do pieczenia wyłożone papierem. Blachy nagrzewamy w piekarniku (ja piekłam na 1 blaszce w 3 turach). Rotis rozwałkowujemy na placki o średnicy około 15 cm. Wykładamy na ogrzane blachy i pieczemy przez 8-10 minut. Rotis są gotowe kiedy pojawią się na powierzchni lekko brązowe pęcherzyki. Placki smarujemy roztopionym masłem (zapomniałam).
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/02/Roti.html