Wykonanie
Wspaniały chlebek
rodem z Indii. Kiedy go skosztowaliśmy, nie mogliśmy się nadziwić, że tak wspaniale może smakować mieszanka tylko
wody i
mąki. W oryginale
chleb jest pieczony w specjalnym glinianym piecu tandoori opalanym węglem lub drewnem. Tak pieczony smakuje pewnie jeszcze wspanialej. Chlebek oczywiście dodaję do akcji Grumków . Przepis z Encyklopedii
Chleba Ingram& Shapter.
Składniki:350 g
mąki atta lub pszennej razowej1 łyżeczka
soli250 ml
wody2-3 łyżeczki stopionego
masła do posmarowania (najlepiej jeśli będzie to ghee)Wykonanie:
Mąkę i
sól przesiać do miski (jeżeli oddzieliły się
otręby wrzucamy je do miski razem z resztą
mąki). Stopniowo dodajemy
wodę i wyrabiamy miękkie ciasto. Zagniatamy przez około 3-4 minuty. Wkładamy do lekko naoliwionej miski i dajemy ciastu odpocząć przez godzinę. Wykładamy na powierzchnię posypaną
mąką. Dzielimy na 6 równych kawałków, które kształtujemy w kule. Każdą kulę rozpłaszczamy wnętrzem dłoni. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni. Przygotowujemy 3 blachy do pieczenia wyłożone papierem. Blachy nagrzewamy w piekarniku (ja piekłam na 1 blaszce w 3 turach). Rotis rozwałkowujemy na placki o średnicy około 15 cm. Wykładamy na ogrzane blachy i pieczemy przez 8-10 minut. Rotis są gotowe kiedy pojawią się na powierzchni lekko brązowe pęcherzyki. Placki smarujemy roztopionym
masłem (zapomniałam)./wydrukuj przepis/