Wykonanie
Kto z nas ich nie kocha? Ze
śmietaną lub kremem budyniowym. Lekkie ciasto, puszysty środek... mmm idealne do
cappuccino. Jest tylko jeden mały problem, kalorie ! Wciąż je liczymy będąc na diecie dlatego postanowiłam upiec je sama by
mieć kontrole nad
cukrem, który jest w nich. Uwierzcie przepis szybki, prosty i tani i zapewniam, że mała ilość węglowodanów pozwala zajadać się nimi nawet cukrzykowi :)Przepis na 15 ptysiów
POTRZEBUJEMY:CIASTO:Szklanka
wody1/3 kostki
masła ja używam tego 62% tłuszczuSzklanka
mąkiszczypta
soli3
jajkaDo gotującej się
wody z
masłem i szczyptą
soli dodajemy
mąkę intensywnie mieszając, od razu wyłączając gaz. Najlepiej mieszać kulą do ucierania, ale mi świetnie idzie drewnianą kopystką ponieważ trwa to i tak max 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.W tym czasie zrobiłam krem budyniowy.
Czemu nie ze
śmietaną ? bo ma mnóstwo niepotrzebnych kalorii
30% śmietana :)
Budyń zrobiłam pół na pół
mleka 1,5% i
wody, nie dosładzałam go
cukrem ale Wy oczywiście jeśli możecie i lubicie słodkości. Po ugotowaniu schłodziłam i dodałam resztkę
masła czyli 2/3 kostki i na dużych obrotach wymieszałam mikserem na jednolitą masę. Gotowy krem odstawiamy do lodówki.Do wystudzonego ciasta dodajemy
jajka i miksujemy, aż ładnie wszystko się połączy i da nam kremową konsystencję.Piekarnik ustawiamy na 190`C najlepiej na dół i pieczemy około 20 minut. Łyżką kładziemy kleksy na wyłożonej papierem blaszce. Nie przejmuj się ich kształtem, muszą po prostu ładnie wyrosnąć, będą lekkie jak chmurka i brązowo złote.Po upieczeniu wystawcie je najlepiej na kratkę z piekarnika aby ostygły. Przekrawajcie wzdłuż i łyżką lub szprycą jeśli macie nadziejcie ciasto. Posypałam
cukrem pudrem, ale możecie oblać je
czekoladą lub lukrować jak wolicie ! Dla mnie wersja light ;)Czy gotowanie nie jest proste?Miłego popołudnia Kuchciki :)