Wykonanie
Mamy jesień, a skoro jesień to najlepiej sprawdzają się rozgrzewające zupy-kremy, u mnie ostatnio dość często i przepisy niedługo się pojawią- na zupę krem z
brokułów, z
porów i oczywiście najpopularniejsza teraz z dyni. No ale do kremowych zup przydałby się jakiś dodatek więc zrobiłam
groszek ptysiowy :) ten domowy o wiele lepszy niż ten sklepowy chociaż wiadomo nie tak idealny w kształcie ale smak wygrywa z wyglądem :)(3 duże blachy)
0,5 szklanki
wody0,5 szklanki
mąki30 g
masła2
jajkaszczypta
soliWodę zagotować z
masłem i
solą na małym ogniu.Zestawić z ognia wsypać
mąkę i wymieszać aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy dodawać po jednym
jajku i ubijać mikserem.
Szprycę napełnić masą, na dużą blachę wyłożoną papierem wyciskać małe kuleczki, powinny być bardzo malutkie bo jeszcze podrosną w czasie pieczenia.
Piec ok. 15 min w temperaturze 180 stopni.