ßßß Cookit - przepis na Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Mamy jesień, a skoro jesień to najlepiej sprawdzają się rozgrzewające zupy-kremy, u mnie ostatnio dość często i przepisy niedługo się pojawią- na zupę krem z brokułów, z porów i oczywiście najpopularniejsza teraz z dyni. No ale do kremowych zup przydałby się jakiś dodatek więc zrobiłam groszek ptysiowy :) ten domowy o wiele lepszy niż ten sklepowy chociaż wiadomo nie tak idealny w kształcie ale smak wygrywa z wyglądem :)
(3 duże blachy)
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki mąki
30 g masła
2 jajka
szczypta soli
Wodę zagotować z masłem i solą na małym ogniu.
Zestawić z ognia wsypać mąkę i wymieszać aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Ostawić do wystygnięcia. Do zimnej masy dodawać po jednym jajku i ubijać mikserem.
Szprycę napełnić masą, na dużą blachę wyłożoną papierem wyciskać małe kuleczki, powinny być bardzo malutkie bo jeszcze podrosną w czasie pieczenia.
Piec ok. 15 min w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/10/groszek-ptysiowy.html