Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
jajka 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
woda 0,5 szklanek
sól 1 szczyptaWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła,
jajka,
soli oraz letniej
wody zagnieść elastyczne ciasto. Powinno być bardziej miękkie niż na pierogi. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i błyszczące, a na jego powierzchni zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza. Z ciasta uformować kulę, posmarować
olejem lub stopionym
masłem, przykryć nagrzaną miską i odstawić na 30 minut.Na oproszonej
mąką ścierce rozciągać ciasto palcami, aż będzie cienkie jak papier, posmarować tłuszczem, nałożyć farsz i zwinąć w rulon, polać
masłem i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor w 180 stopniach.Uwagi:Do farszu, oprócz
jabłek, można użyć masy serowej lub orzechowej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: