Wykonanie
Akcja „Pieczywo w godzinę ” bardzo przypadłą mi do gustu. Właściwie wszystkie moje
chlebki powstają w podobnym czasie – rosną w pół godziny, pieką się tyle samo, potrzeba jeszcze kilkunastu minut na wyrośnięcie zaczynu, podrośnięcie
chlebka w formie i prace przygotowawcze – w
sumie nie dłużej niż 80-90 minut. Aby ciasto szybciej rosło, stawiam je często na piecu obok garnka z gotującą się zupą lub inna potrawą, to znacznie przyspiesza rośnięcie.Na pomysł takiego
chlebka wpadłam, gdy sięgałam po
suszone pomidory, a one stały w szafce za
suszonymi pieczarkami. Pomyślałam –
czemu nie i wtedy przypomniała mi się
ryba po parysku, z
pieczarkami,
porem i
białym winem.
Pora zastąpiłam
cebulą, a do ciasta dodałam
białe wino. Wyszedł aromatyczny i smakowity chlebek.pół kilo
mąki pszennej3 dkg
drożdży i łyżeczka
cukru2
cebule2 łyżki
oliwypół szklanki letniej
wodypół szklanki
białego winagarść
suszonych pieczarekpo łyżce
ziół prowansalskich i
majerankusólNajpierw zrobiłam rozczyn – do
drożdży dodałam łyżeczkę
cukru, roztarłam je, wlałam trochę letniej
wody, rozmieszałam i posypałam łyżką
mąki. Odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5 minut.
Cebule pokroiłam i zeszkliłam na
oliwie,
potem wystudziłam nieco.Do miski wsypałam
mąkę, posoliłam solidnie, dodałam
zioła i pokruszone drobno
pieczarki . W to wlałam rozczyn, resztę
wody,
wino i
cebulę wraz z
oliwą, w której się smażyła. Wymieszałam i wyrabiałam z pięć minut. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości, co zajęło około pół godziny.Przełożyłam ciasto do natłuszczonej keksówki i pozwoliłam, żeby trochę podrosło w niej, tak z 5 minut. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 C na około pół godziny.Całość pieczenia zajęła mi godzinę i 20 minut. Efekt – doskonały, smakował najbardziej z
masłem i domową
wędliną, dobry był też z
serem i
pomidorkiem z domowej sałatki .Smacznego !