ßßß Cookit - przepis na Chlebek do żurku

Chlebek do żurku

nazwa

Wykonanie

Święta już za tydzień :), zastanawiacie się jak zaskoczyć rodzinę na świątecznym obiedzie ? Podpowiem wam żurek w chlebie efektowny i bardzo modny i nawet miseczkę można zjeść ;). Polecam bo chlebek jest bardzo smaczny, a wydrążony środek można wysuszyć i zmielić na bułkę tartą :). Przepis znaleziony na blogu Ela gotuje .
Składniki : na 4 sztuki
1 kg mąki pszennej
600 ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 saszetki suchych drożdży lub opakowanie 100 g świeżych
Opis wykonania:
W przypadku suchych drożdży, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zarabiamy ciasto. Natomiast świeże rozrabiamy najpierw w letniej wodzie i dopiero łączymy z resztą składników. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy nie będzie się kleić do ręki w miarę potrzeby podsypujemy mąką.
Ciasto dzielimy i formujemy kule, na górze układamy małe kulki - uchwyt możemy lekko zmoczyć wodą by dobrze się przykleił. Ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w 220 C około 40 minut. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą by chlebek miał chrupiącą skórkę.
Upieczony studzimy na kratce, po całkowitym wystudzeniu odkrawamy wierzch i wydrążamy środek, środek smarujemy lekko roztrzepanym białkiem bardzo dokładnie. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 C. Zaraz po wyciągnięciu zalewamy żurkiem i podajemy. Wierzch chleba możemy posmarować roztrzepanym z 2 łyżkami wody żółtkiem, będzie ładnie błyszczeć.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/04/chlebek-do-zurku.html