Wykonanie
Święta już za tydzień :), zastanawiacie się jak zaskoczyć rodzinę na świątecznym obiedzie ? Podpowiem wam żurek w
chlebie efektowny i bardzo modny i nawet miseczkę można zjeść ;). Polecam bo chlebek jest bardzo smaczny, a wydrążony środek można wysuszyć i zmielić na
bułkę tartą :). Przepis znaleziony na blogu Ela gotuje .
Składniki : na 4 sztuki1 kg
mąki pszennej600 ml letniej
wody2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 saszetki suchych
drożdży lub opakowanie 100 g świeżychOpis wykonania:W przypadku suchych
drożdży, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zarabiamy ciasto. Natomiast świeże rozrabiamy najpierw w letniej wodzie i dopiero łączymy z resztą składników. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy nie będzie się kleić do ręki w miarę potrzeby podsypujemy
mąką.Ciasto dzielimy i formujemy kule, na górze układamy małe kulki - uchwyt możemy lekko zmoczyć
wodą by dobrze się przykleił. Ciasto układamy na wyłożonej papierem blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Pieczemy w 220 C około 40 minut. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z
wodą by chlebek miał chrupiącą skórkę.Upieczony studzimy na kratce, po całkowitym wystudzeniu odkrawamy wierzch i wydrążamy środek, środek smarujemy lekko roztrzepanym
białkiem bardzo dokładnie. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170 C. Zaraz po wyciągnięciu zalewamy
żurkiem i podajemy. Wierzch
chleba możemy posmarować roztrzepanym z 2 łyżkami
wody żółtkiem, będzie ładnie błyszczeć.