Wykonanie
Dzisiaj upiekłam smaczną tartę z
kurczaka,
pora,
brokułów i
pieczarek . Spód do tarty wrzuciłam na pół godziny do lodówki, a następnie podpiekłam.
Tarta to takie danie, które można zrobić dosłownie z niczego. Zawsze mam jakieś obiadowe resztki, z których przyrządzam jeszcze inną, kolejną potrawę zamiast wyrzucać do kosza.
Kurczak z grila lub gotowany i warzywa to super kombinacja na tartę.Upiekłam tartę w nowej, głębszej formie. Bardzo przydatna, ale trzeba tartę przytrzymać trochę dłużej w piekarniku, bo inaczej masa jajeczna nie zdąży się ściąć. Dla pewności zmniejszyłam ilość
mleka.
Tarty wytrawne to także bardzo popularne danie w Szwecji. Szybkie i praktyczne. Sama robię tartę bardzo często i biorę do pracy jako lunch.
Tarta z
kurczakiem brokułami i
pieczarkamiSkładniki: na 6 porcjiSpód tarty :4 dl
mąki160 g
masła, miękkiego1 łyżka zimnej
wodyNadzienie:200 g
kurczaka, z grilla, gotowany lub smażony1
brokuł100 g
świeżych pieczarek1 mały
porsól i
pieprz2 dl
startego seraDo zapieczenia:4
jajka3 ½ dl
mleka1 szczypta
soliWykonanie:Zrób ciasto, zawin w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Podpiecz spód w temperaturze 200 º C (termoobieg), około 10 minut.
Spod ma się tylko trochę zezłocić.Obierz i podziel
grzyby na grubsze plasterki. Podsmaż na
oleju 5 minut. Dodaj pokrojonego
pora i smaż jeszcze minutę.Podziel
brokuły na małe różyczki. Blanszuj w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedz.Pokrojonego w kostkę
kurczaka wymieszaj z warzywami. Dopraw
solą i
pieprzem.Wyłóż nadzienie na podpieczony spód tarty i posyp tartym
serem.Ubij
jajka lekko z
mlekiem i wylej na nadzienie.Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika i zaczekaj jakieś 5 minut z krojeniem.
Polecane przepisySzybka
tarta z
miesem mielonym à la bologneseSerowa
tarta z
boczkiem quiche lorraineWytrawna
tarta z
szynką ,
fetą i
chiliTarta z
anchois i młodymi
ziemniakamiWytrawne mini tarty z
brokulami i
serem plesniowym