Wykonanie
Slodkawe paluszki
krabowe moze nie kazdemu przypadna do gustu, ale my je lubimy. Wpadlam kiedys na pomysl, zeby zrobic z nimi tarte. I udalo mi sie!Od tego czasu robie ta tarte , za kazdym razem z malymi modyfikacjami. Dzisiaj upieklam tarte z paluszkami krabowymi i
czarnymi oliwkami, a podprawilam
curry. Dodalam
dymke, ale robilam rowiez ta tarte z
porem. A oto rezultat.
Składniki: na 6 porcji
Spod na tarte :4 dl
mąki150 g
masła solonego, miękkiego1 łyżka zimnej
wody¼ łyżeczki
soli, jesli
maslo jest niesoloneNadzienie:150 g paluszkow z
kraba2
dymki (można zamienić na
pora)1 dl czarnych
oliwek bez pestek i posiekanych1 łyżeczka
curry w proszku2 dl startego,
zoltego sera3
jaja2½ dl
mlekaWykonanie:Zagnieć lekko ciasto na tarte z
mąki,
masła i
wody. Wyloz
ciastem foremke z ruchomym dnem o srednicy 26 cm. Nakluj widelcem, pozalepiaj boki aluminiowa folia, a calosc
owin w folie. Wloz do lodowki na conajmniej 30 minut.Podpiecz
spod tarty w piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 5 minut. Nie zdejmuj folii aluminiowej podczas podpieczenia, dopiero jak przestygnie. W innym razie kant opadnie.Podziel paluszki z
kraba na plasterki i posiekaj grubo
dymke. Wymieszaj z
czarnymi oliwkami i dopraw
curry.Wyloz nadzienie na przestudzony
spodUbij lekko
jajka z
mlekiem, posol.Posyp tarte
utartym serem i zalej masa jajeczna.Piecz tarte na 160ºC, okolo 30 minut.
Polecane przepisyWytrawne mini tarty z
brokulami i
serem plesniowymSzybka
tarta z
miesem mielonym à la bologneseZielona
tarta z
indykiem i pesto
Tarta z
kurczakiem brokułami i
pieczarkamiTarta z
anchois i młodymi
ziemniakami