Wykonanie
Co powiecie na tartę? Dawno nie piekłam tarty, więc trzeba było odświeżyć sobie pamięć. Dzisiaj znowu resztki i na dodatek świąteczne. Ostatnia porcja
indyka. Ten
indyk był gigantyczny!
Zielona
tarta, bo z moim ulubionym pesto z
rucola i
bazylii, które znowu zrobiłam. Dodałam pesto do roztrzepanych
jajek z
mlekiem i proszę jaki fajny rezultat dla oka , jak i dla kubków
smakowych.
Przepis na tartę z
indykiem i pesto domowej robotySkładniki:Na foremkę o 25 cm średnicyCiasto na tartę130 g miękkiego
masła300 ml
maki1 łyżka zimnej
wodyNadzienie150 g
indyka, resztki świąteczne3 łyżki pesto domowej roboty2 łyżki zielonych
oliwek, pokrojonych100 g
feta3
jaja200 ml
mleka50 g
żołtego serasol i
pieprz do smakuWykonanie:Podane składniki na ciasto połącz delikatnie, uformuj kulę,
owiń w folie i włóż do lodówki na 30 minut lub od razu wyłóż foremkę
ciastem i owiniętą w folie schłódź. Zawsze wybieram ten drugi sposób, bo zapominam, że mam ciasto w lodówce, a później mocno zmarznięte jest trudne do rozwałkowania.Podpiecz spód tarty przez 10 minut w piekarniku na 200ºC (termoobieg). Przed pieczeniem ponakłuwaj ciasto widelcem.Na upieczony spód wyłóż
indyka,
oliwki i pokrojoną w kostkę
feta. Posyp utartym
żółtym serem.Roztrzep
jajka z
mlekiem i pesto,
posól, popieprz i wylej na tartę.Piecz tartę przez 30 minut w temperaturze 160ºC (termoobieg).Polecane przepisyWytrawne mini tarty z
brokulami i
serem plesniowymTarta z paluszkami krabowymi i
czarnymi oliwkamiTarta z
kurczakiem brokułami i
pieczarkamiSzybka
tarta z
miesem mielonym à la bologneseWytrawna
tarta z
szynką ,
fetą i
chili