Lato jest taką porą roku, gdzie nasz dom cały czas jest odwiedzany przez znajomych i rodzinę. Lubię wtedy robić szybkie obiady, żeby nie tracić dużo czasu w kuchni. Tarta wytrawna to taki szybki obiad dla mnie. Gorące i zimne tarty … lubimy wszystkie rodzaje!Wczoraj zrobiłam kolejną tartę, tym razem z anchois i młodymi ziemniakami.Przepis na tartę z ansjovis i młodymi ziemniakami (6 porcji)Składniki:Ciasto na paj (tartę)2 ½ dl mąki2 łyżki mąki pełnoziarnistej100g miękkiego masła1 łyżka zimnej wodyNadzienie do tarty8 ugotowanych ziemniaki10 cm pora1 puszka anchois, 125 g2 jajka2 dl mleka2 dl startego serasól i pieprzszczypiorekWykonanie:Posiekaj składniki i zagnieć ciasto. Wyłóż nim okrągłą formę o około 24 cm średnicy. Zakryj folią i umieść w lodówce, na conajmniej 30 minut.Piecz ciasto w piekarniku na 200 º C (termoobieg) przez 10 minut.Pokrój ziemniaki, por i anchois. Dopraw pieprzem i solą. Ułóż nadzienie na upieczonym spodzie do tarty i posyp tartym serem.Ubij lekko jajka z mlekiem i polej na nadzienie.Piecz tartę w temperaturze 160 º C (termoobieg), około 35 minut.Gotową tartę udekoruj anchois i szczypiorkiem.Polecane przepisySerowa tarta z boczkiem quiche lorraineTarta z kurczakiembrokułami i pieczarkamiSzybka tarta z miesem mielonym à la bologneseTarta z paluszkami krabowymi i czarnymi oliwkamiWytrawna tarta z szynką , fetą i chili