Wykonanie
Klasyczna wytrawna
tarta czyli paj z
szynką,
fetą i
chili to wspaniałe szybkie danie z cyklu wszystko do jednego garnka. Takie gotowanie to po prostu przyjemność, nie mówiąc już o tym, że
tarta jest bardzo smaczna i syta.Składniki:Kruchy spód tarty4 dl
mąki150 g
masła2 łyżki zimnej
wody½ łyżeczki
soliNadzienie do tarty100 g
szynki, pokrojonej w kostkę100 g
fety, pokrojonej w kostkę5 łyżek
szczypioru1
czerwone chilli2 dl
żółtego sera, startego4
jajka3 ½ dl
mleka½ łyżeczki
soliWykonanie:Zrób ciasto z podanych składników,
owin w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Rozwałkuj ciasto i wyklej nim owalną foremkęPiecz ciasto na 200 ºC (termoobieg), około 10 minut.Ułóż nadzienie na tartę, posyp
startym serem.W naczyniu ubij lekko
jajka z
mlekiem,
posól i dopraw
pieprzem kajenskim. Rozprowadz równomiernie po całej tarcie.Pokrój
chili na krążki i ułóż na powierzchni tarty.Piecz tartę na 160 º C (termoobieg), przez około 35 minut.
Tarta powinna ostygnąć co nieco przed pokrojeniem.Podawaj tartę z
sałatką warzywną.
Polecane przepisySerowa
tarta z
boczkiem quiche lorraine
Tarta z
anchois i młodymi
ziemniakamiTarta z
kurczakiem brokułami i
pieczarkamiSzybka
tarta z
miesem mielonym à la bolognese