Wykonanie
TARTA Z
ZIEMNIAKAMI I
BOCZKIEMTo moja pierwsza
tarta w życiu. I żeby się udała, sięgnęłam oczywiście do przepisu `z blogu Dwóch Chochelek . Przepis źródłowo pochodzi z belgijskiej książki „Quiches et tourtes”z
serii „Le Cordon Bleu”. I nie zawiodłam się. Ciasto się udało. Mnie bardzo smakowała na ciepło. Mojemu Mężowi za to najbardziej na zimno na następny dzień. Jedno jest pewne -
tarta jest mega zapychająca. Po dwóch kawałkach oboje stwierdziliśmy, że będziemy
mięli resztę na śniadanie ;) Takie pożywne śniadanie lub syta kolacja na pewno ucieszy amatorów
boczku i ziemniaczków. Ja debiut mam za sobą. I pomyśleć, że tak długo zwlekałam z zakupem formy za pięć złotych :)Składniki:ciasto:200 g
mąki - u mnie 2/3 krupczatki i 1/3 tortowej100 g
masła2
jajkaszczypta
solizimna
wodanadzienie:
2 duże
ziemniaki pokrojone na cienkie plasterki - u mnie ugotowane z obiadu100 g
boczku wędzonego pokrojonego na cienkie paski250 g
pieczarek pokrojonych na plasterki - nie miałam, nie dodałam2
jajka120 ml
śmietany100 ml
mleka50 g tartego
sera żółtego - u mnie
parmezan1 łyżeczka siekanej zielonej
pietruszki - nie dodałam, gdyż nie miałamDo miski przesiewamy
mąkę.
Masło zcieramy na tarce (podbierając sobie
mąki ) na grubych oczkach, plastikową
łopatką siekamy mieszankę z
jajkami i
solą, dodajemy
wody, tyle ile ciasto zabierze - mnie się nieco wlało za dużo, więc dodałam dodatkowe dwie łyżki
mąki. Szybko zarabiamy gładkie ciasto i formujemy kulę.Formę smarujemy
masłem. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy. Oblepiamy spód i boki, nakłuwamy całość widelcem. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Boczek i
ziemniaki podsmażamy osobno na
oliwie, aż będą rumiane.
Pieczarki dusimy na
maśle przez kilka minut.
Mleko,
śmietanę i
jajka mieszamy razem na jednolitą masę. Solimy i
pieprzymy. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Na nim układamy plasterki
ziemniaków, na to
boczek i
pieczarki. Zalewamy masą
śmietanowo-jajeczną, posypujemy
żółtym serem i ewentualnie
pietruszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180'c i pieczemy 50-60 minut.Smaczności !!