ßßß Cookit - przepis na Przepis na focaccia

Przepis na focaccia

nazwa

Wykonanie

Focaccia to mój ulubiony chleb, który zawsze robię jak spodziewam się gości. Włoski ,rustykalny chleb focaccia można przyprawić na wiele sposobów. Robiłam już focaccia z czosnkiem i ziołami, ale dzisiejszy przepis na focaccia różni się nie tylko składnikami ale tez sposobem wykonania. Użyłam mniej drożdży, za to pozwoliłam focaccia wyrastać przez 3 godziny. Co godzinę rozwijałam i “składałam” focaccia, która po upieczeniu charakteryzuje się tzw. dziurami, jak w szwajcarskim serze.
Ten przepis na focaccia to troche dłuższa wersja, ale warto spróbować coś nowego. Focaccia upiekłam z oliwkami, rozmarynem i marynowanym serem cheddar. A z czym wy lubicie focaccia?
Przepis na focaccia
Składniki:
1 focaccia
500 g zimnej wody
10 g świeżych drożdży
80 g dobrej oliwy z oliwek
870 g maki
10 g soli
2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego + kilka gałązek na wierzch
garść oliwek, różnej maści
50 marynowanego sera cheddar
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj oliwę, makę i sól i zagnieć ciasto. Wyrabiaj ciasto za pomocą robota 15 minut lub ręcznie. Na końcu wyrabiania dodaj rozmaryn.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 3 godziny. Po godzinie wyłóż ciasto na oprószoną maka stolnice, rozciągnij palcami i złóż kilka razy. Powtórz procedurę co godzinę, a za trzecim razem rozłóż ser i oliwki. Zwiń ciasto i uformuj okrągły chleb. Kilka oliwek wciśnij na wierzch wraz z gałązkami rozmarynu.
Piecz focaccia na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperature do 200ºC i piecz focaccia jeszcze przez 20 minut.
Po upieczeniu zsuń focaccia na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Polecane przepisy
Przepis na włoski chleb z oliwą z oliwek – focaccia
Lubisz czosnek, cebulę i ser
Puszysty naan z czarnuszką
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem
Chlebki podpłomyki z ciecierzycą
Źródło:http://codojedzenia.pl/przepis-na-focaccia