Wykonanie
Focaccia to mój ulubiony
chleb, który zawsze robię jak spodziewam się gości. Włoski ,rustykalny
chleb focaccia można przyprawić na wiele sposobów. Robiłam już focaccia z
czosnkiem i
ziołami, ale dzisiejszy przepis na focaccia różni się nie tylko składnikami ale tez sposobem wykonania. Użyłam mniej
drożdży, za to pozwoliłam focaccia wyrastać przez 3 godziny. Co godzinę rozwijałam i “składałam” focaccia, która po upieczeniu charakteryzuje się tzw. dziurami, jak w
szwajcarskim serze.
Ten przepis na focaccia to troche dłuższa wersja, ale warto spróbować coś nowego. Focaccia upiekłam z
oliwkami,
rozmarynem i marynowanym
serem cheddar. A z czym wy lubicie focaccia?Przepis na focacciaSkładniki:1 focaccia500 g zimnej
wody10 g świeżych
drożdży80 g dobrej
oliwy z oliwek870 g
maki10 g
soli2 łyżki świeżego
rozmarynu, posiekanego + kilka gałązek na wierzchgarść
oliwek, różnej
maści50 marynowanego
sera cheddarWykonanie:Rozpuść
drożdże w wodzie. Dodaj
oliwę,
makę i
sól i zagnieć ciasto. Wyrabiaj ciasto za pomocą robota 15 minut lub ręcznie. Na końcu wyrabiania dodaj
rozmaryn.Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 3 godziny. Po godzinie wyłóż ciasto na oprószoną
maka stolnice, rozciągnij palcami i złóż kilka
razy. Powtórz procedurę co godzinę, a za trzecim razem rozłóż
ser i
oliwki.
Zwiń ciasto i uformuj okrągły
chleb. Kilka
oliwek wciśnij na wierzch wraz z gałązkami
rozmarynu.Piecz focaccia na 250ºC (termoobieg) przez 10 minut, po czym zmniejsz temperature do 200ºC i piecz focaccia jeszcze przez 20 minut.Po upieczeniu zsuń focaccia na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Polecane przepisyPrzepis na włoski
chleb z
oliwą z oliwek – focacciaLubisz
czosnek,
cebulę i
ser…Puszysty naan z
czarnuszkąChleb jogurtowy ze
słonecznikiemChlebki podpłomyki z
ciecierzycą