ßßß Cookit - przepis na Puszysty naan z czarnuszką

Puszysty naan z czarnuszką

nazwa

Wykonanie

Witam serdecznie! Mam nadzieję, że pogoda wciąż Was rozpieszcza. U nas w Goteborgu jest po prostu zabójczo ciepło, mało deszczowo, po prostu wspaniale!
Dzisiaj proponuję przepis na puszysty chlebek naan z czarnuszką . To już mój kolejny chlebek naan . Zdziwicie się, że czarnuszka, takie małe nasionko tak może zmienić smak tego podpłomyka. Uwielbiam czarnuszkę!
Tym razem chlebek naan upiekłam na patelni. Wyrośnięte placki świetnie wyrastają tworząc liczne pęcherzyki. Chlebek jest delikatny w smaku i bardzo puszysty. Za nim mój obiad był gotowy, zdążyłam już go upiec. Chlebek naan można oczywiście zamrozić, jeśli zrobicie większą porcję. Z tej wyszło mi 14 naan. Jeśli lubicie naan z czosnkiem, to zróbcie stopione masło czosnkowe.
Składniki: na 14 naan
1l mąki pszennej
300- 350 ml letniej wody
4 łyżki jogurtu
12 g suchych drożdży
1 łyżka miodu
2 łyżeczki soli
1 łyżka czarnuszki
Wykonanie:
Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Dodaj jogurt, miód, mąkę, sól i czarnuszkę.
Wyrób delikatne ciasto lekko lepiące ale wciąż dające się formować bez podsypywania. Taki ciasto jest wilgotne i lekko błyszczące. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut pod ściereczką.
Podziel na 14 równych porcji, u mnie około 90 gram każda. Uformuj z nich kulki, a następnie rozwałkuj lub rozciągnij palcami na okrągłe placki, moje około 1 cm grubości. Znowu zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
Piecz naan na suchej patelni , po obu stronach do lekkiego zrumienienia.
Polecane przepisy
Podpłomyki naan z masłem czosnkowym
Naan chlebek z niespodzianka
Chleb kukurydziany
Perski chleb barbari
Chlebki podpłomyki z ciecierzycą
Źródło:http://codojedzenia.pl/puszysty-naan-z-czarnuszka