Wykonanie
Witam serdecznie! Mam nadzieję, że pogoda wciąż Was rozpieszcza. U nas w Goteborgu jest po prostu zabójczo ciepło, mało deszczowo, po prostu wspaniale!Dzisiaj proponuję przepis na puszysty chlebek naan z
czarnuszką . To już mój kolejny chlebek naan . Zdziwicie się, że
czarnuszka, takie małe nasionko tak może zmienić smak tego podpłomyka. Uwielbiam
czarnuszkę!
Tym razem chlebek naan upiekłam na patelni. Wyrośnięte placki świetnie wyrastają tworząc liczne pęcherzyki. Chlebek jest delikatny w smaku i bardzo puszysty. Za nim mój obiad był gotowy, zdążyłam już go upiec. Chlebek naan można oczywiście zamrozić, jeśli zrobicie większą porcję. Z tej wyszło mi 14 naan. Jeśli lubicie naan z
czosnkiem, to zróbcie stopione
masło czosnkowe.
Składniki: na 14 naan1l
mąki pszennej300- 350 ml letniej
wody4 łyżki
jogurtu12 g suchych
drożdży1 łyżka
miodu2 łyżeczki
soli1 łyżka
czarnuszkiWykonanie:
Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Dodaj
jogurt,
miód,
mąkę,
sól i
czarnuszkę.Wyrób delikatne ciasto lekko lepiące ale wciąż dające się formować bez podsypywania. Taki ciasto jest wilgotne i lekko błyszczące. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut pod ściereczką.Podziel na 14 równych porcji, u mnie około 90 gram każda. Uformuj z nich kulki, a następnie rozwałkuj lub rozciągnij palcami na okrągłe placki, moje około 1 cm grubości. Znowu zostaw do wyrośnięcia pod przykryciem.Piecz naan na suchej patelni , po obu stronach do lekkiego zrumienienia.
Polecane przepisyPodpłomyki naan z
masłem czosnkowymNaan chlebek z niespodzianka
Chleb kukurydzianyPerski
chleb barbari
Chlebki podpłomyki z
ciecierzycą