Wykonanie
Składniki:1 1/4 szklanka ciepłej
wody1/4 szklanki
miodu3/4 szklanki ciepłego
mleka1 łyżka suchych
drożdży4 szklanki
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
soli50 g
masłaDo miseczki wlej
wodę i
mleko. Dodaj
miód,
drożdże i wymieszaj. Odstaw by
drożdże zaczęły pracować.Do większej miski wsyp
mąkę i
sól,wymieszaj. Dodaj
masło i posiekaj. Do
mąki dodaj rozczyn u wyrób ciasto.Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej
oliwą z oliwek i przykryj folią spożywczą. Ciasto odstaw na ok. 2-3 godziny aby podwoiło swoją objętość.Dwie keksówki wysmaruj
oliwą z oliwek.Do wysmarowanych blaszek przełóż ciasto,przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.W
między czasie nastaw piekarnik na 200 C.
Chlebki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut.