Wykonanie
Zapraszam Wszystkich Odwiedzających na nowy cykl: piekarenka. Dzisiaj, jako debiut, przepis na proste bułeczki inaczej zwane
kajzerkami. Przepis znalazłam na tym blogu, ale nie byłabym sobą, gdybym go 'pod siebie' nie zmodyfikowała. Bułeczki są bardzo dobre, najlepsze zaraz po upieczeniu. U nas zagościły podczas śniadania w niedzielny
słoneczny poranek.
'pszenne bułeczki na drożdżach'Składniki (na 9
bułek):- 3 szklanki
mąki pszennej- 3/4 szklanki letniej
wody- 10g świeżych
drożdży lub 1 łyżeczka suchych- 1,5-2 łyżeczek płynnego
miodu- 1
jajko- 1 łyżeczka
soli- 2 łyżki roztopionego
masłaZ
drożdży zrobić rozczyn i odstawić na min 15 minut, aby zaczął pracować. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić jędrne ciasto (aż będzie odstawać od ścianek). Od tego momentu wyrabiać ciasto przez 5 minut. Długie wyrabianie ciasta jest niezwykle ważne.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 10 min, aby ciasto "odpoczęło". Następnie ponownie wyrabiać 5 min. Powinniśmy uzyskać elastyczne, o konsystencji plasteliny, ciasto. Przełożyć do naczynia delikatnie nasmarowanego
oliwą i zostawić na godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją lekko i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45min.Przed pieczeniem naciąć i posmarować
jajkiem wymieszanym z 1 łyżką
mleka.
Piec około 15min w piekarniku nagrzanym do 225 st. C.Smacznego!