Wykonanie
Kupiłam kiedyś bardzo fajną książeczkę z 500-oma przepisami na pizza i
chlebki typu podpłomyki. Myślałam, ze przerobiłam tą kulinarną lekturę od a do z, aż tu wpadł mi w oko przepis na podpłomyki z
ciecierzycą .
Ciecierzycę użyłam z puszki, a
przyprawy do
chleba… a no właśnie, jeszcze nie zdradziłam, że chlebek jest bardzo aromatyczny, bo przyprawiony
kminem rzymskim i
kolendrą.
Przyprawy jak zwykle najpierw uprażyłam, a
potem maltretowałam w moździerzu.Mowię wam, musicie koniecznie spróbować upiec taki chlebek. Takie placki to świetny dodatek do azjatyckich
curry, jarskich czy
mięsnych gulaszy. Ja akurat zrobiłam
curry jalfrezi .
Chlebek z
ciecierzycą wyrósł pięknie, miejscami nawet jak
pita, ale to zaleta wszystkich podpłomyków.Składniki: na 3 podpłomyki20 g
drożdży750 ml
mąki pszennej350 ml
wody, ciepłejpuszka
ciecierzycy, około 250 g odcedzonej1 łyżeczka nasion
kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion
kolendry1 łyżka
soli1 łyżka
mioduWykonanie:Rozpuść
drożdże i
miód w wodzie. Dodaj
mąkę,lekko zmiażdżone
przyprawy, zgniecioną widelcem
ciecierzycę i
sól. Zagnieć lekkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na na 40 minut.Podziel ciasto na 3 części, uformuj okrągłe placki o grubości 1 cm.Rozgrzej piekarnik do 250ºC (termoobieg) wraz z blaszką, na której będziesz piec podpłomyki. Piecz chlebek na samym dole piekarnika przez około 10 minut.
Polecane przepisyPodpłomyki do grillaPuszysty naan z
czarnuszkąLubisz
czosnek,
cebulę i
ser…Przepis na focaccia
Chleb kukurydziany