Wykonanie
Muszę Wam powiedzieć, że
chleb czy
bagietki robię często, nie zawsze zamieszczam na blogu, ale tym przepisem musze się podzielić.
Chleb wyszedł mi przepyszny, razem z moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy
chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i
miodu. Jak wiadomo
kminek i
czarnuszka świetnie się do tego nadają, ale znalazłam wśród swoich przypraw, mieszankę
ziół o nazwie czubryca zielona. W skład tej mieszanki wchodzi:
pietruszka,
czosnek,
sól,
cebula, cząber,
kozieradka. Połączenie tych składników nadało niepowtarzalny smak.
składniki:
mąka pszenna 750 gram ( ja używam Szymanowskiej)
drożdże świeże połowa opakowania
sól około łyżki3 pełne łyżki
miodu płynnego3 pełne łyżki
oliwy z oliwekkminekczarnuszkaczubryca zielonaciepła
woda 300ml (gdyby ciasto było gęste to dolać jeszcze 50ml)
Wykonanie:Robimy rozczyn tj.
drożdże mieszamy z ciepła
wodą i
mąką, wlewamy do dziurki wytworzonej w
mące, czekamy aż podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, ciasto ma być puszyste, podsypujemy
mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto przekładamy do blaszek w jakich chcemy upiec
chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni. Poprzez dodatek
miodu (
cukier)
chleb się będzie szybko przyrumieniał dlatego nie zwiększajcie temp.Wyjmujemy, studzimy i gotowe!
Pozdrawiam cieplutko!