Wykonanie
Uwielbiam takie proste śniadania
Pieczywo z własnego wypieku, pachnące obłędnie i zachęcające do pałaszowania. Do tego
konfitura malinowa i
mlekoSkładniki:500 g
mąki pszennej25 g świeżych
drożdżypół szklanki ciepłej
wody250 – 300 ml ciepłego
mleka3 -4 łyżki
miodułyzka
oliwy1 – 2 szczypty
soliWieczorem, poprzedniego dnia, przygotowujemy rzadki rozczyn: połowę
drożdży rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej
wody, dodajemy odrobinę
mąki, wymieszamy. Przykrywamy miskę folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu.Następnego dnia rano rozpuszczamy pozostałe
drożdże w ciepłym
mleku.Resztę
mąki łączymy z rozczynem,
mlekiem z
drożdżami,
miodem,
oliwą i
solą.Wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. Jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy trochę
mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Przenosimy ciasto na posypany
mąką blat i lekko wyrabiamy. Ja uformowałam mały chlebek i bułeczki. Można uformowac same
chlebki. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 20 minut.
6. Smarujemy wierzch ciasta
mlekiem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, kiedy chlebek będzie miał ciemnozłoty kolor. Po wystygnięciu możemy kroić i zajadaćSmacznegoKliknij na zdjęcie i poznaj inne przepisy: