ßßß Cookit - przepis na Chlebek na słodko

Chlebek na słodko

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam takie proste śniadania
Pieczywo z własnego wypieku, pachnące obłędnie i zachęcające do pałaszowania. Do tego konfitura malinowa i mleko
Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
pół szklanki ciepłej wody
250 – 300 ml ciepłego mleka
3 -4 łyżki miodu
łyzka oliwy
1 – 2 szczypty soli
Wieczorem, poprzedniego dnia, przygotowujemy rzadki rozczyn: połowę drożdży rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody, dodajemy odrobinę mąki, wymieszamy. Przykrywamy miskę folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Następnego dnia rano rozpuszczamy pozostałe drożdże w ciepłym mleku.
Resztę mąki łączymy z rozczynem, mlekiem z drożdżami, miodem, oliwą i solą.
Wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. Jeśli będzie zbyt rzadkie – dodajemy trochę mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przenosimy ciasto na posypany mąką blat i lekko wyrabiamy. Ja uformowałam mały chlebek i bułeczki. Można uformowac same chlebki. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 20 minut.
6. Smarujemy wierzch ciasta mlekiem, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, kiedy chlebek będzie miał ciemnozłoty kolor. Po wystygnięciu możemy kroić i zajadać
Smacznego
Kliknij na zdjęcie i poznaj inne przepisy:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/pieczywo/chlebek-na-slodko