Wykonanie
Ostatnio mało piekłam
chleba, więc teraz troszkę nadrabiam...20 g świeżych
drożdży1/4 szkl. ciepłego
mleka1 szkl.
mąki pszennej2 szkl.
mąki pszennej razowej1 szkl.
wody2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
miodu1 łyżka
soliDrożdże rozkruszyć, zalać ciepłym
mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę
mąki pszennej i odstawić na 15 minut. Dodać
mąkę razową oraz
wodę,
sól,
oliwę i
miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć
chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.